2010. október 16., szombat

Csuhé 2010



Királyhelmectől Pozsonypüspökiig az ország mintegy húsz településéről érkezett a szenci járásbeli Fél községbe pénteken közel százharminc cserkész, hogy részt részt vegyen a helyi 24. sz. Szent László cserkészcsapat által szervezett Csudajó Hétvégén, azaz a CsuHé-n.

"Rendezvényünkkel elődeink életformáját és kultúráját szerettük volna közelebb hozni a 21. század gyermekeihez - mondta Farkas Márta, a rendezvény főszervezője. - A cserkészmozgalom egyik legfontosabb pedagógiai alapelve a cselekedve tanulás. Az egyes népi kismesterségek kipróbálása, az egész napos tánctanulás, zeneoktatás játékos formában vezette be a résztvevőket a magyar népi tárgy- és zenei kultúrába, anélkül, hogy ez erőltetett vagy iskolaszagú lett volna."

A résztvevőket a megnyitón Szalay József polgármester köszöntötte, majd egy tréfás vetélekdőfolyam vette kezdetét, mely felmérte a jelenlevők néprajzi ismereteit. Este Kovács László magyarországi népzenész, hangszerkészítő tartott bemutatóval egybekötött ismeretterjesztő előadást a népi hangszerekről, majd Nagy Viviennel együtt ők muzsikáltak a táncházban is, ahol Gálik Gábor, az Ifjú Szivek táncosa oktatott dunántúli és moldvai táncokat. A kultúrház kistermében Etnovilág címmel egy kamarakiállítást is megnyitottak, melyen a féli és vőki népi tárgykultúra emlékeit, valamint a XX. század első feléből származó helyi dokumentumokat tekinthettek meg az érdeklődők.

Szombaton a helyi cserkészház udvarán már kora reggel elkezdődött az egyik legnépszerűbb programpont, az EU-konform házi disznóölés. Az érdeklődők bekapcsolódhattak a feldolgozás teljes folyamatába, melynek végtermékét este el is fogyasztották vacsorára.

Eközben a helyi alapiskola épületében a rozsnyói Búzavirág néptáncegyüttes táncosai oktattak táncokat, Kovács Lászlónál és Nagy Viviennél pedig furulyázni és citerázni tanulhattak az érdeklődők. A zene és a tánc iránt kevésbé fogékony résztvevőkre kézműves-foglalkozások vártak. "A program összeállítása során arra törekedtünk, hogy a foglalkozások a népi tárgykultúra minél több területét felöleljék, főként a mindennapi használati eszközök előállítását akartuk bemutatni, így a résztvevők fésűt faraghattak, seprűt köthettek, kosarat fonhattak, agyageszközöket készíthettek, vagy éppen párnát varrhattak" - mondta Farkas Márta. Ezen kívül volt bőrművesség, sípfaragás, nemezelés, lőszőrékszer-készítés, horgolás. Főként a lányok körében örvendett nagy népszerűségnek a viaszos kendőfestés. Az érdeklődők megismerkedhettek a sajtkészítés alapjaival és kürtőskalács-készítéssel is.

Szombaton Korpás Éva népdalénekes adott koncertet, az esti táncházban pedig Hanusz Zoltán zenekara húzta a talpalávalót.

forrás: www.ujszo.sk

A rendezvényen Udvardról csak Vida Réka vett részt, ugyanis éppen ezen a hétvégén volt a bérmálkozás falunkban, és sok-sok cserkész emiatt nem tudott elmenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése